Karl Vanlouwe
Member of the Flemish Parliament

President of the EA Group
Member of the EA group Bureau
Member of the CoR Bureau

Member of the following CoR Commissions:

  • CIVEX-VI

  • ECON-VI


​                                        Vanlouwe.JPG

Born on 22 October 1970 in Nieuwpoort, Karl spent his youth in Koksijde. After his law studies in Antwerp and Brussels, he decided to move to the capital. Together with his wife, Annelies, he lives in the Brussels community of Ganshoren.

In 1994 he started his professional career as a lawyer at the Brussels’ bar specialized in property law and rental legislation. Ten years after, he decided to turn his political engagements within the N-VA, the New Flemish Alliance, into a career. He started as an adviser for Minister Bourgeois in the Flemish Government. In 2009 he had the chance to support his party in the role of Group Secretary in the Brussels Parliament and the Council of the Flemish Community Commission.

Since 2010, he changed his career behind the scenes, for a political life on the front. The N-VA co-opted him as a Senator. During that period he was national vice-president of his party and chairman of the Brussels N-VA branch.

In 2014 he was elected as Member of the Flemish Parliament for the Brussels constituency. Karl focuses on European, international and Brussels affairs. In the federal Senate, he is serving as vice-president. Internationally he is active as president of the European Alliance in the Committee of the Regions, and Karl has a seat in the NATO Parliamentary Assembly as well.

______________________________

 

Op 22 oktober 1970 begon voor Karl het leven in Nieuwpoort, zijn jeugd bracht hij door in Koksijde. Na zijn rechtenstudies in Antwerpen en Brussel, besloot hij definitief te verhuizen naar onze hoofdstad. Samen met zijn vrouw, Annelies, woont hij momenteel in de mooie Brusselse gemeente Ganshoren.

In 1994 begon zijn professionele carrière als advocaat aan de Brusselse balie waar mede-eigendom en huurwetgeving zijn specialiteiten waren. Tien jaar later besloot hij van zijn politiek engagement zijn job te maken, hij ging aan de slag als kabinetsmedewerker voor Geert Bourgeois in de Vlaamse Regering. In 2009 kreeg Karl dan de kans om als fractiesecretaris de N-VA te ondersteunen in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Vanaf 2010 ruilde hij zijn leven achter de schermen in voor een politiek leven op de voorgrond, de N-VA coöpteerde Karl als Senator. In die periode was hij nationaal ondervoorzitter van de partij en ook voorzitter van N-VA Brussel.

Sinds de verkiezingen van 25 mei 2014 mag hij zichzelf Vlaams volksvertegenwoordiger uit Brussel noemen. In het Vlaams Parlement zetelt hij o.a. in de Commissies “Brussel en Vlaamse Rand” en “Buitenlands Beleid en Europese Aangelegenheden”. Naast het Vlaamse niveau, zetelt hij ook in de federale Senaat als deelstaatsenator en als Eerste Ondervoorzitter. Daarnaast is Karl ook zeer blij de N-VA te mogen vertegenwoordigen in het Comité van de Regio’s als fractieleider van de Europese Alliantie, en in de parlementaire assemblée van de NAVO.